VLIERBLOESEMSIROOP zelf maken

29 juni 2016

De laatste vlieren zijn nu nog in bloei. Pluk de vlierbloesem schermen in de ochtend op een droge dag, zodat ze vol energie zitten. Gebruik alleen schermen met mooie frisse bloesem waarvan alle bloemen uitgekomen zijn. Doe zo veel mogelijk schermen zonder stelen in een grote pan of emmer met deksel.
Overgiet de schermen met zoveel water dat ze onder staan maar ook niet veel meer. Zo zorg je dat je een geconcentreerde smaak, laat dit mengsel 2-3 dagen staan op een koele plek in huis.

Giet nu alles door een groot vergiet zodat je alleen het vocht overhoud. Hier zitten nog veel onzuiverheden in. Zeef het nog eens en giet het daarna door een zeefdoek. Zo krijg je een mooie transparante vloeistof. Helemaal helder krijg je het alleen nooit omdat er altijd wat fijn stuifmeel overblijft in het water, dat maakt verder niet uit.

Meet de hoeveelheid vocht af en doe het in een grote pan. Voeg nu per liter 1000 gram suiker toe en verhit het tot het net niet kookt. Roer tot de suiker is opgelost. Roer per liter 20 gram citroenzuur erdoor tot het is opgelost. Je kunt deze siroop ook prima zonder citroenzuur maken, citroenzuur zorgt voor een frisse smaak en lange houdbaarheid. Voor de frissere smaak kun je ook citroensap en schil meekoken en voor het vullen van de flessen verwijderen. Ook zonder citroenzuur is deze siroop uiteraard houdbaar maar wel minder lang. Ook voor de suiker kun je vervangende producten gebruiken, echter deze beïnvloeden wel de smaak van de siroop.

Maak flessen van te voren goed schoon met kokend water. Vul de flessen nu heet af. Sluit ze direct na het vullen goed af. Geniet ervan!

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *